slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σε Εσπερινό που τελέσθηκε στο ναό της Παναγίας της Αλατσατιανής, 88 χρόνια και επτά μήνες μετά την τελευταία Θεία Λειτουργία το Σεπτέμβριο του 1922. Ο Εσπερινός τελέστηκε μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου, κυρίως μελών Συλλόγων Αλατσατιανών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, Αθήνα, Κρήτη, Χίο που έσπευσαν στα Αλάτσατα για να τιμήσουν την μνήμη των παππούδων και των πατεράδων τους.

Το τέμπλο του Ιωάννη Χαλεπά το 2005 πριν τα έργα αποκατάστασης. Ο ναός, που είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά τον εκδιωγμό των ελλήνων και την εγκατάσταση του νέου μουσουλμανικού πληθυσμού, ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και θα λειτουργεί πλέον αποκλειστικά ως ιστορικό μνημείο. Όμως θα παραχωρείται και για λατρευτική χρήση από τους χριστιανούς.

Η σχέση του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου με την Τήνο μεγάλη. Ο Ναός είναι έργο του εμπειρικού αρχιτέκτονα Ευστράτιου Κανάρη, έργο του οποίου είναι μεταξύ άλλων, ο Ναός της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο. Κυρίως όμως, αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι το τέμπλο του Ναού φιλοτεχνήθηκε από τον τηνιακό Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του διάσημου γλύπτη Γιαννούλη το διάστημα 1873 - 1874. Το τέμπλο του Ναού μετά την αποκατάσταση του τον Μάιο 2011. Οι αναστηλωτές του Ναού έδωσαν μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση του τέμπλου του Ναού. Έφεραν στο φως, ύστερα από προσεκτικό καθαρισμό, τις σταθερές τοιχογραφίες του τέμπλου, έργα του Καλύμνιου καλλιτέχη Σακελλάριου Μαγκλή. Οι πρωτοβουλία των Τουρκικών Αρχών μας εκπλήσσει εκ πρώτης με τη μεγαλοσύνη της. Ελπίζουμε να λειτουργήσει ως πρότυπο όχι μόνο στη Μικρά Ασία αλλά και παντού γιατί τα ιστορικά μνημεία μας συνδέουν με τις ρίζες μας και αυτές, παρ' όλο που θα ήθελαν πολλοί, δεν μπορούν να διαγραφούν με πολιτικές αποφάσεις.