slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9

Στις 22 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε το Μαράντισμα Μουνταδιανών στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στη Γύρλα και να «μαραντίσουμε».
 

Μα τι είναι το μαράντισμα;

Από τα χρόνια εκείνα, τα πολύ πολύ παλιά, τότε που οι άνθρωποι είχαν ανθρωπιά, τότε που επικοινωνούσαν με εγκάρδιες καλημέρες και χαμόγελα, τότε που ο ένας βοηθούσε τον άλλον ανυστερόβουλα, τότε που κέντρο της καθημερινής τους ζωής ήταν η εκκλησιά τους και το πανηγύρι της, τότε λοιπόν γεννήθηκαν στην Τήνο έθιμα όπως αυτό του μαραντίσματος.
 
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, που πλημμυρίζει τις ευλαβικές ψυχές των χριστιανών του νησιού, δεν χωρούσε μέσα στα στενά όρια του χωριού. Έπρεπε να αντιλαλήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Να ακουστεί το Χριστός Ανέστη σε κάθε ξωκκλήσι. Να φτάσει σε κάθε γωνιά.

Οι Μουνταδιανοί ξεκίνησαν απ' τη Γύρλα. Τρίτη ΄΄τω σκολώ΄΄ , Λαμπροτρίτη, πρωί - πρωί η εικόνα των αγίων Αναργύρων με διπλοκάμπανο απ' την εκκλησιά του Αη Γιάννη του χωριού ξεκινούσε για τη Γύρλα, την έδρα της, συνοδεία των χωριανών με φορτωμένα τα γαϊδουράκια με τα καλάθια γεμάτα με καλούδια. Ψητό αρνί στο φούρνο, κόκκινα αβγά, τυράκια, τυρόπιτες, τις δοξάρες για τα παιδιά (μεγάλα ανεβαστά κουλούρια με ένα κόκκινο αβγό επάνω), ρακί και κρασί από το βαρέλι τους. Επάνω στο σαμάρι βάζανε και δυο - τρία παιδιά. Μπροστά η εικόνα πίσω όλοι οι άλλοι.

Μετά την αναστάσιμη λειτουργία εκεί, άπλωναν τα τραπεζομάντηλα κάτω απ' τ΄ αγρέλια, έβγαζαν τα φαγητά και έτρωγαν, έπιναν, γλεντούσαν και χόρευαν με τα βιολιά και το λαούτο ώσπου να κρυφτεί ο ήλιος. 

Μ Α Ρ Α Ν Τ Ι Ζ Α Ν δηλαδή.
 

Και όπως λέει το Μουνταδιανό τραγούδι μας:

Στη Γύρλα στο μαράντισμα
και των Αγιαναργύρω
τη χάρη Τους θα προσκυνώ
στο κόσμο όσο μείνω

Τω σκολώ την Τρίτη δος μου
όσα βάζει ο λογισμός μου
την αγάπη την ειρήνη
κι όλα τα καλά του κόσμου

 
Διαβάστε περισσότερα από τις πηγές Τήνος Today.
 
Μαράντισμα Μουνταδιανών στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στη Γύρλα
Πραγματοποιήθηκε το Μαράντισμα των Μουνταδιανών 
(ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΑΔΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)