slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9

  1. Γεώργιος Λαμπάκης (1854-1914), πολυγραφότατος βυζαντινολόγος, Υφηγητής της Χριστιανικής  Αρχαιολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1896), ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας(1) (1885), μετεξέλιξη της οποίας είναι το σημερινό Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Με δικές του ενέργειες και υπό την επίβλεψή του, συντηρήθηκαν  και διασώθηκαν, από το τότε νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, πολλές βυζαντινές αρχαιότητες όπως η Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, η Μονή Δαφνίου, η Μονή Καισαριανής, η Ομορφοεκκλησιά στο Γαλάτσι, η Μονή Αστερίου κι ο Άγιος  Ιωάννης  ο Καρέας στον Υμηττό και πλήθος άλλων(2).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
  2.  Από τον Μουντάδο  κατάγεται (από τον πατέρα της Ιωάννη) και η Ευαγγελία – Λίλα Μαραγκού (γενν. 1938), η εξαίρετη Ελληνίδα αρχαιολόγος, η οποία κατέχει Έδρα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, όπου διδάσκει κλασσική φιλολογία, συναρπάζοντας με τον τρόπο διδασκαλίας και τις γνώσεις της τους φοιτητές, κερδίζοντας την αγάπη τους και την εκτίμησή τους. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων αρχαιολογικού περιεχομένου σε πολλά πανεπιστήμια ανά την Υφήλιο και έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή αρχαιολογικά συμπόσια, αποσπώντας πάντοτε ευμενείς κρίσεις από διάσημους συναδέλφους της. Το συγγραφικό-επιστημονικό της έργο είναι μέγιστο και έχει γραφεί σε πολλές γλώσσες, αφού είναι γνώστρια  εκτός της αρχαίας Ελληνικής και της Λατινικής, της Γαλλικής, της  Αγγλικής, της Γερμανικής, της Ιταλικής και της Ρωσικής γλώσσας. Διετέλεσε έφορος στο Μουσείο Μπενάκη, επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ήταν η πρώτη Πρόεδρος του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Σήμερα εποπτεύει τις ανασκαφές της νήσου Αμοργού, ενώ παράλληλα συνεχίζει να συγγράφει και να δημοσιεύει αρχαιολογικές μελέτες, να δίνει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να συμμετέχει σε διεθνή συμπόσια(3).
  3. Ραφαήλ Γιαγιάς και

  4. Αθανασία Μανωλούδη – Γιαγιά, δάσκαλοι από το 1920 έως το 1965, με μεγάλη κοινωνική και φιλόπτωχη δράση. Καλλιέργησαν και μετέδωσαν στους μαθητές τους,  τη θέληση για μάθηση και πρόοδο, διδάσκοντας με τη Ζωή τους και το Έργο τους, τις Αξίες των Υψηλών ιδανικών.

  5. Επαμεινώνδας (Νώντας) Χ. Γονατάς (1924 – 2006), ποιητής και διηγηματογράφος της Μεταπολεμικής γενιάς. Ο «λογοτέχνης του παράδοξου» είχε την εξοχική του κατοικία πίσω από  τον Άη-Θανάση, στην πάνω γειτονιά του Μουντάδου, όπου και έζησε μέρες ξεκούρασης και δημιουργικής έμπνευσης. Έργα του: Ο ταξιδιώτης (1945), Η κρύπτη (1959), Το βάραθρο (1963), Ο φιλόξενος καρδινάλιος (1986), Η προετοιμασία (1991), Τρεις δεκάρες (2006)(4).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
  6. Ο Αντώνιος Τζές (SM-ΙΕΕΕ) είναι καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΗΜ&ΤΥ) του Πανεπιστημίου της Πάτρας (UPAT). Απόφοιτος του UPAT το 1985, συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική από όπου και πήρε το διδακτορικό του το 1990 από το Ohio State University. Από το 1990 έως το 99 εργάσθηκε ως μόνιμο διδακτικό προσωπικό (tenured associate professor) στο Polytechnic Institute of New York University (www.poly.edu) στις Η.Π.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Δικτυωμένα Συστήματα Ελέγχου, Νευρωνικά Δίκτυα και Εφαρμογές Ασαφούς Ελέγχου κυκλοφορίας για Έξυπνα Συγκοινωνιακά Συστήματα, Μίκρο-Ηλεκτρομηχανολογικά Συστήματα (MEMs), Ρομποτική, Μηχανοτρονική, Προσαρμοστικός Έλεγχος, Προσαρμοστικός Ασαφής Έλεγχος, Μετρολογία, Ενσωματωμένα Συστήματα, Αναγνώριση Συστήματος και Επεξεργασία Σήματος. Το πλήρες βιογραφικό του βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://anemos.ece.upatras.gr/index.php/people/tzes