slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9

Γράφει ο Ρένος Αθηναίος (www.tiniakos.biz)

Όσα και να πω για την εκδήλωση του Συνδέσμου των απανταχού Μουνταδιανών «ΜΑΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ» θα είναι λίγα, θα είναι φτωχά μπροστά στην ομορφιά που ζήσαμε σήμερα στη Μονή των Πανμεγίστων Ταξιαρχών πρώην Μονή Αστερίου στον Υμηττό στην Αθήνα.

Σκαρφαλωμένη η Μονή σχεδόν στην κορυφή του Υμηττού μέσα στο δάσος δίνει την εντύπωση ενός επίγειου Παραδείσου. Μια παλιά Βυζαντινού ρυθμού ιστορική εκκλησούλα σου γεμίζει την καρδιά με δέος και σε φέρνει κοντά στο Θεό.
Σ’ αυτήν την υπέροχη γωνιά της Αθήνας, στο ειδυλλιακό αυτό τοπίο ο Σύλλογος των Μουνταδιανών επέλεξε για να αναβιώνει κάθε χρόνο την παράδοση «Μαραντίσματα» που παρέλαβαν από τους γονείς τους.

Η Αναστάσιμη λειτουργία θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη στη καρδιά μας. Οι καταπληκτικές Τηνιακές φωνές του Κάρολου Αμοιραλή , του Μιλτιάδη Μπαλή, του Γιάννη Γκερέκου, του Σωτήρη Σιώτου, του Τάσου Μιχαλά, του Νίκου Σιώτου και του Γιάννη Σιώτου έδεσαν αρμονικά όλες μαζί σε μια εξαιρετική χορωδία, ενώ η φωνή του π.Ανάργυρου Σιγάλα και οι δεήσεις του, έβγαιναν απ’ την ψυχή του, θυμίαμα στον Ύψιστο Θεό μας. Θα ήταν παράληψη εάν δεν αναφέραμε και την παρουσία στη χορωδία, του καλού φίλου Μάρκου Φώσκολου που η ωραία του φωνή σε κάποια στιγμή ξεχώρισε.
Στο τέλος της λειτουργίας διαβάστηκε χαιρετισμός του Τηνιακού μας Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου και ψάλθηκε Μνημόσυνο για τους Μουνταδιανούς που έφυγαν απ’ τη ζωή.

Μετά μπροστά από την εκκλησία έγινε αρτοκλασία και κέρασμα με Τηνιακές πασχαλινές τυρόπιτες κουλουράκια και ρακί.
Πίσω από την εκκλησία, μέσα στο δάσος οι Μουνταδιανοί άπλωσαν κάτω τα τραπεζομάντιλα και Μαράντισαν με άφθονους Τηνιακούς μεζέδες και πολύ βαρελίσιο κρασί. Τι ομορφιά να βλέπεις όλους μαζί αγαπημένους μονιασμένους, πιστούς στις παραδόσεις, στα ήθη και έθιμα του χωριού τους.

Κοντά τους και πολύ άλλοι Τηνιακοί Μαράντισαν μαζί τους. Είδαμε τον Πρόεδρο της Αδελφότητος κ. Παπαδημητρίου. Τον Πρόεδρο του Τριποτάμου κ. Γ.Σιώτο, που η σύζυγός του Μαρία είχε απλώσει το τραπεζομάντιλο πάνω σε μια πεζούλα με καταπληκτικούς μεζέδες και κρασί απ’ το βαρέλι του Γιάννη. Τον Πρόεδρο της Καρυάς κ. Ποτήρη. Τον Πρόεδρο της Καλλονής και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αρμάο. Τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Γκερέκο και ίσως και άλλοι , ήταν όμως τόσος πολύς ο Κόσμος που δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των απανταχού Μουνταδιανών, ο δραστήριος αυτός συμπατριώτης και εξαίρετος άνθρωπος κ.Ηλίας Σιγάλας, τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου και ο πολύ αγαπητός σε όλους Στέφανος Γιαγιάς έγιναν σαράντα κομμάτια για να περιποιηθούν όλο τον κόσμο.

Θερμά συγχαρητήρια, τι άλλο να πω.

Μπράβο !!! Μπράβο!!! Μπράβο!!!

Με την πολύ ωραία σας εκδήλωση γεμίσατε τις καρδιές όλων μας με την πεποίθηση ότι οι Τηνιακοί της Αθήνας θα μείνουν για πάντα προδεδεμένοι με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού τους, του Νησιού μας της Τήνου μας.

Ρήνος Αθηναίος.
 
Πατήστε εδώ για προβολή στο άρθρο!!!