slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9
  • Ο ιερομόναχος και δάσκαλος Ιωσήφ Πλυτάς(1).
  • Ο καπετάν Αναστάσης Μουνδαδιανός(2) (σ.σ Μουνταδιανός).

Και  οι δυο, αγωνίστηκαν ηρωικά στην πολιορκία της Καρύστου (1821), ο π. Ιωσήφ μάλιστα γύρισε τραυματισμένος κι οι πληγές του, λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων  ιατρικών μέσων της εποχής, παρέμειναν ανοικτές για πολλά χρόνια(3).

 

  • Θεόδωρος Παξιμάδης(4) μεγαλέμπορος στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, από τα πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρείας (1814).
  • Μιχαήλ Παξιμάδης(5), «Κύριο μέλος» της Α΄ τοπικής διοίκησης της Τήνου το 1836.
  • Ιωάννης Παξιμάδης(6), «Κύριο μέλος» της Α΄ τοπικής διοίκησης της Τήνου το 1836 και πληρεξούσιος της Τήνου στις εθνοσυνελεύσεις του Άστρους (1823) και της Επιδαύρου (1826). 
  • Ιάκωβος Παξιμάδης(7), (1788-1884). Από νεαρή ηλικία ο Ιάκωβος Παξιμάδης αφιερώθηκε στην υπηρεσία του αγώνα. Διετέλεσε επίσης Πληρεξούσιος σε όλες σχεδόν τις Εθνικές Συνελεύσεις, Βουλευτής, Πρόεδρος της Βουλής (1876), και σε άλλες ανώτατες δημόσιες υπηρεσίες. Τιμήθηκε με το παράσημο των ανωτέρων Ταξιαρχών.
  • Φραντζέσκος Μιχ. Παξιμάδης(8), «Αρχηγός των αρμάτων της νήσου Τήνου». Ξοδεύοντας όλη του την (πολύ μεγάλη) περιουσία, στρατολόγησε στρατιωτικά σώματα και σαν αρχηγός τους πήρε μέρος στις πολιορκίες της Τριπολιτσάς του Άργους και της Ακροκορίνθου, καθώς επίσης και στην εκστρατεία προς βοήθεια της Σάμου. Η τότε υπέρτατη Διοίκηση της Ελλάδας, λόγω των ηρωικών του κατορθωμάτων, τον τιτλοφόρησε (προ του 1823) με τον βαθμό του Ταξίαρχου και τον διόρισε «Φροντιστή του πολέμου της επαρχίας Τήνου».

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι η Μουνταδιανή οικογένεια Παξιμάδη ήταν η ευπορότερη της Τήνου τα προεπαναστατικά χρόνια. Με έξοδά της κτίστηκε ο ναός των Τριών Ιεραρχών στη Χώρα και το προς βορρά διπλανό κτίριο για σχολείο. Ήταν το πρώτο σχολικό κτίριο της πόλης ως εκείνη την εποχή(9).

  • Αναστάσιος Νάζος (1880-1940) - ξυλουργός και κατόπιν ο πρώτος αεροναυπηγός της Ελληνικής Αεροπορικής Υπηρεσίας. Ο Αναστάσιος (Τάσος) Νάζος του Πέτρου και της Θωμαής καταγόταν από το Μουντάδο από οικογένεια (νερο)μυλωνάδων. Γεννήθηκε γύρω στο 1880 και πήγε φαντάρος σαν ξυλουργός στον Α’ Πόλεμο. Το 1911 η Ελληνική Κυβέρνηση ανέθεσε σε Γάλλους ειδικούς τη δημιουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έξι συνολικά Αξιωματικοί στάλθηκαν στη Γαλλία για να εκπαιδευθούν ως χειριστές. Μαζί με αυτούς στάλθηκαν και κάποιοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο Νάζος, για να εκπαιδευτούν στην τέχνη της αεροναυπηγικής. Γύρισε και δούλεψε στην Ελληνική Αεροπορική Υπηρεσία ως συντηρητής αεροσκαφών. Από την Τήνο έφυγε γύρω στα 1902 και πέθανε στην Αθήνα το 1940. 

1. Επαμ. Γεωργαντόπουλου ΤΗΝΙΑΚΑ.

2.Επαμ. Γεωργαντόπουλου ΤΗΝΙΑΚΑ.

3. Γεώργιος Δώριζας Η ΤΗΝΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821

4. Αλεξ. Λαγουρού  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ.

5. Αλεξ. Λαγουρού  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ.

6. Αλεξ. Λαγουρού  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ.

7. Από τη Βικιπαίδεια

8. Επαμ. Γεωργαντόπουλου ΤΗΝΙΑΚΑ. 

9. Γεώργιος Δώριζας Η ΤΗΝΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821.